fettorsdag

Igår föll semlesuget på igen och jag bestämde mig för att baka ett gäng! Hembakade vetebullar, egengjord mandelmassa och lyxig grädde med vaniljtouch slår icasemlorna alla gånger. Här kommer receptet:
 
För 16 st små semlor behöver du:
25g jäst för söta degar
75g smör
2,5dl lättmjölk
0,25tsk salt
0,5dl socker
0,5msk kardemumma
0,5 ägg
ca 420g vetemjöl
 
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Rör därefter i mjölken, salt, socker, kardemumma och ägg. Värm blandningen till 37ºC. Häll därefter blandningen i bunken och rör ut jästen noggrant. Blanda därefter i mjölet och arbeta till en smidig deg. Täck bunken och låt jäsa i ca 45 minuter. 
När degen jäst klart, arbeta den en stund på mjölat bakbord och dela därefter i 16st klumpar (eller så många du vill). Forma till runda bullar och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla dem därefter med ägg och grädda i 5-8 minuter i 250ºC. 
 
För egentillverkad mandelmassa behöver du:
70g sötmandel
50g florsocker
inkråmet från semlorna
en skvätt grädde
 
Gör såhär:
Skålla och skala sötmandlarna och lägg dem därefter i en matberedare.  Skär av toppen på dina semlor, nyp ut lite av deras inkråm och lägg även detta i matberedaren. Häll i sockret, en skvätt grädde och mixamixamixa. Fortsätt tillsätta grädde till önskad konsistens. 
 
Vispa grädden med någon tesked vaniljsocker, montera dina semlor och njut! 

Kommentarer
Postat av: Matilda

Måste testas! Är så himla baksugen.

2013-02-15 @ 14:22:42
URL: http://www.wishesandstars.se/blogg
Postat av: :)

De var såååå goa . Idag blir det en till :))))

2013-02-15 @ 14:57:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback